Verzuimbeleid voor 60-plussers harder nodig

De 60-plusregeling die sinds een jaar of twee van kracht is, maakt het gemakkelijker om oudere werknemers in de WGA te laten instromen. Maar de regeling stopt per 1 januari 2025. Heeft u veel oudere werknemers in dienst? Richt uw verzuimbeleid dan beter in op deze groep.

Dokter op huisbezoek bij senioren waarvan de man in bed ligt en de gezondheid van de man wordt besproken met de vrouw
Nieuws
Datum: 12-12-2024

Medewerkers die al twee jaar wegens ziekte niet of minder kunnen werken, kunnen recht hebben op een WIA-uitkering. Een verzekeringsarts van UWV beoordeelt dan voor welke uitkering de medewerker in aanmerking komt. Er zijn drie uitkomsten mogelijk. Is de werknemer voor minder dan 35% arbeidsongeschikt dan heeft hij geen recht op een uitkering. Is hij tussen 35% en 80% arbeidsongeschikt, of meer dan 80% maar met kans op herstel en werkhervatting? Dan komt hij in de WGA. Is de arbeidsongeschiktheid hoger dan 80% en is er geen kans dat deze werknemer weer voldoende herstelt om aan het werk te gaan? Dan heeft hij recht op een IVA-uitkering.

60-plussers beoordeeld door arbeidsdeskundige

UWV heeft acht weken de tijd voor een beoordeling, maar omdat die deadline vaak niet werd gehaald is in 2022 de 60-plusregeling van kracht geworden. De WIA-aanvraag voor werknemers ouder dan 60 jaar wordt nu schriftelijk afgehandeld door een arbeidsdeskundige. Hij doet dat op basis van gegevens zoals vastgelegd in het Re-integratieverslag (RIV). Er wordt geen keuringsarts ingeschakeld. De arbeidsdeskundige past echter geen exact arbeidsongeschiktheidspercentage toe. Daarom worden 60 plussers op dit moment standaard voor 80-100 procent afgekeurd en komen zo in de WGA terecht. Komt een werknemer in aanmerking voor een IVA-uitkering? Dan valt hij buiten de 60-plusregeling en vindt er wel een beoordeling plaats door een keuringsarts.

Lagere kosten, grotere uitstroom

De 60-plusregeling heeft voor- en nadelen voor de werkgever. Zo hoeven bedrijven geen volledige WGA-kosten te dragen voor oudere werknemers die instromen in de WGA. Die lasten worden betaald via het Arbeidsongeschiktheidsfonds. Een nadeel van de regeling is dat werkgevers soms goede arbeidskrachten voorgoed zien verdwijnen terwijl zij misschien nog (gedeeltelijk) hadden kunnen werken. Ook de oudere werknemer zelf vindt dat vaak een probleem. Hij heeft het gevoel niet meer mee te tellen en aan de kant geschoven te worden.

In 2025 beoordeling door keuringsarts

In 2025 worden de WIA-aanvragen van 60-plussers weer op de gebruikelijke manier door het UWV beoordeeld. Zij vallen dan niet meer automatisch in de WGA 80-100 procent. Met het vervallen van de regeling kan de WGA-schadelast voor (middel)grote werkgevers weer fors toenemen. Bovendien moeten werkgevers weer meer doen om oudere werknemers binnen het arbeidsproces te houden. Dat vergt extra inspanningen, maar maakt het in deze tijd van personeelskrapte ook mogelijk om arbeidskrachten te behouden.

Beleid en verzekeringen

Het einde van de 60-plusregeling is misschien een goede aanleiding om weer eens goed naar uw verzuimbeleid te kijken. Kijk dan ook naar de inkomensverzekeringen die uitkeren bij ziekte en arbeidsongeschiktheid. Verzekeraars bieden naast uitkeringen vaak mooie pakketten om de gezondheid van medewerkers te bevorderen en te zorgen voor een goede re-integratie. Kunt u zich beter verzekeren? Wij bespreken dat graag met u.

Heeft u een vraag of wilt u persoonlijk advies?

Heeft u naar aanleiding van informatie op deze pagina een vraag of wilt u persoonlijk advies? Vul dan het onderstaande reactieformulier in of neem contact met ons op. 

Wij nemen de regelgeving met betrekking tot de bescherming van uw persoonsgegevens serieus en hechten veel waarde aan de bescherming van uw privacy. Bekijk hier ons Privacy statement.

Stel ons gerust uw vraag